Turnaj v POKERu

02.02.2009 11:58

 

POKEROVÝ TURNAJ

Kdy: sobota 7.února 2009

Start: 15:00 hod

Kde: Lucky bar (Tichá)

Startovné: 200,- Kč


 

1. Cena - 2 000,- Kč    láhev    50 %  z částka z dokoupených žetonů

2. Cena - 1 000,- Kč   +   láhev   +   25 %  z částka z dokoupených žetonů

3. Cena -    800,- Kč   +   láhev   +   25 % z částka z dokoupených žetonů

4. Cena -    300,- Kč

5. Cena -    300,- Kč

Speciální cena o nejlepší zahranou kartu v turnaji: 400,- Kč
 

Pozn.

Možno 2x dokoupení žetonů po 100,- Kč (poloviční množství)

Maximální počet hráčů je 24 (3 stoly)

Malé občerstvení ZDARMA

Nutné potvrzení účasti předáním startovného do pátku 06.02.09:

 - Srněnský Jan: 736 11 00 44

 - Srněnský Zdeněk: 603 10 33 32 

 

 

 Pravidla:

Varianta pokeru Texas Hold'em je nedílnou a hlavní součástí všech mezinárodních mistrovství v pokeru.

V zásadě je adaptací hry sedmikaretní stud poker, od které se liší systémem rozdáváním karet a existencí karet společných pro všechny hráče.

Z hlediska možné úrovně sázek se hold'em poker hraje v alternativách jako hra s omezenými sázkovými limity (SPLIT-LIMIT), dále jako hra se sázkami omezenými úrovní banku (POT LIMIT) nebo jako hra s neomezenými sázkami (NO-LIMIT).

Před rozdáním karet položí na hrací stůl tzv. malou sázku naslepo (small blind) hráč, který sedí jako první nalevo od značky button (nebo také dealer, dealer button). Zároveň položí na hrací stůl tzv. velkou sázku naslepo (big blind) i hráč, který sedí od značky button jako druhý v pořadí. Výše malé sázky naslepo obvykle odpovídá polovině nižšího sázkového limitu platného pro první sázkový interval u limitních her. Výše velké sázky naslepo odpovídá nízkému limitu.

V prvním sázkovém intervalu začíná jako první sázet vždy hráč sedící jako první po levé ruce hráče, který umístil na hrací stůl velkou sázku naslepo. Před začátem každé hry je umístěna před jednoho z hráčů značka (buck, button), která indikuje, kdo z hráčů obdrží při rozdávání karty jako poslední. Buck je po každé skončené hře posouvána ve směru hodinových ručiček z jednoho hráče na druhého.

Po umístění malé a velké sázky naslepo obdrží každý hráč od dealera nejdříve dvě karty otočené lícem dolů. Po postupném rozdání dvou prvních zakrytých karet hráčům, následuje první sázkový interval. Po prvním sázkovém intervalu dealer "spálí" kartu a doprostřed hracího stolu rozdá tři takzvané společné karty otočené lícem nahoru. Následuje druhý sázkový interval, po kterém krupiér spálí kartu a otočí doprostřed stolu čtvrtou společnou kartu, tzv turn. Poté následuje třetí sázkový interval. Po něm spálí dealer opět kartu a otočí doprostřed stolu poslední, pátou, společnou kartu, tzv. river (postupné vykládání společných karet je přirovnáváno k jízdě dolů po řece – down the river), přičemž hra vrcholí závěrečným čtvrtým sázkovým intervalem.

Po něm hráči postupně odkryjí své dvě zakryté karty, které mohou být použity při sestavování soutěžních kombinací vzniklých ze společných karet. Hráči při tom mohou použít jednu ze dvou zakrytých karet a čtyři tzv. společné karty nebo mohou použít dvě své zakryté karty a tři karty společné. Třetí možností je, že hráči použijí pouze všech pět společných karet.

Protože je při hře texas hold'em všech pět karet společných, bývá často soupeření mezi hráči velmi těsné. Jestliže mají například dva hráči při závěrečném zhodnocování výherních kombinací shodnou kartu (tj. kartu stejné hodnoty), která tvoří pár s jednou ze společných karet, potom o výsledku rozhodují další karty hráčů. Přitom platí, že se zhodnocují kombinace pěti nejlepších karet hráčů, které vzniknou i započtením společných karet.

Pokud tedy tvoří společné karty kombinace K Q J 8 5 a hráči mají dvojice karet K 7 a K 6, pak dochází k dělení banku, protože každý z hráčů může vytvořit pomocí vlastního krále a společných karet identickou nejlepší pětikaretní kombinaci K K Q J 8. Anglický termín pro proces splitování (dělení) banku je "chop it up".
Obdobně dojde k dělení banku třeba při společných kartách A K Q 10 2 a kartách hráčů J 9, resp. J 7. V tomto případě opět každý z hráčů vytvořil také identickou nejlepší karetní sestavu pomocí svého kluka a doplňujících společných karet (A K Q J 10). Jiná situace by při stejné hodnotě dvou karet hráčů nastala, pokud by byla místo desítky v uvedených společných kartách třeba osmička (A K Q 8 2). V tomto případě by vyhrál hráč vlastnící kluka a devítku, nebot kombinace vítěze by měla tvar A K Q J 9 a poraženého pouze A K Q J 8. Druhá karta vítěze (tj. devítka) tedy porazila druhou kartu poraženého (tj. osmičku), kterou si poražený místo vlastní sedmičky jako svou pátou započtenou nejvyšší kartu vypůjčil ze společných karet.

Sestupné pořadí vyhrávajících kombinací je následující:
1. královský flush - tj. pět nejvyšších karet jedné barvy
2. čistá sekvence - tj. pět karet jdoucích hodnotově za sebou jedné barvy
3. kvarta resp. poker - tj. čtyři karty stejné hodnoty
4. plný dům - tj. tři a dvě karty stejné hodnoty
5. flush - tj. pět karet shodné barvy
6. prostá sekvence - tj. pět hodnotově za sebou jdoucích karet různých barev
7. trojice resp.tercka - tj. tři hodnotově stejné karty
8. dva páry - tj. dvě dvojice hodnotově stejných karet
9. jeden pár - tj. jedna dvojice hodnotově stejných karet
10. nejvyšší karta